Nieuwvliet Bad

Nieuwvliet Bad is één van de mooiste badplaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. Het strand is schoon en heerlijk uitgestrekt. Het zandstand van Zeeuws-Vlaanderen heeft het meest aantal zonuren van Nederland. Daarnaast is de natuur alom aanwezig en is Nieuwvliet Bad ook echt een aanrader voor de natuur- en fietsliefhebbers. Nieuwvliet Bad ligt op een steenworp afstand van Cadzand Bad. Ook het duingebied is zeker een bezoekje waard!




Historie

Nieuwvliet betekent letterlijk 'nieuw ingepolderd land aan een zeearm'. Nieuwvliet wordt ook wel 'Sinte-Pier' genoemd naar Sint-Petrus, de patroonheilige van de kerk van Oud-Nieuwvliet.
In de 15e eeuw was het dorp Sinte-Pier ontstaan, nu ook wel Oud-Nieuwvliet genoemd. Het huidige Nieuwvliet en Nieuwvliet Bad liggen ongeveer 2.5 kilometer ten oosten van Oud-Nieuwvliet. Nieuwvliet is in het begin van de 17e eeuw gesticht toen de Groote Sint-Annapolder opnieuw werd ingedijkt.
Nieuwvliet is van oudsher een heerlijkheid. De eerste heer van Jan Adornis uit Brugge, hij bedijkte in 1527 de Sint-Janspolder tussen het Eiland van Groede en het Eiland van Cadzand. In de nieuwe heerlijkheid Nieuwvliet werden de oude kernen Nieuwvliet, Sinte-Pier en Mettenije verenigd. Deze heerlijkheden zijn nog altijd terug te vinden in het wapen van Nieuwvliet als drie wassende manen.
In 1794 werd de heerlijkheid afgeschaft door de Fransen.


Het Zwin

Het Zwin is een uniek natuurgebied, op fietsafstand tussen Cadzand-Bad en Retranchement. Het Zwin is bijzonder in trek bij vogelliefhebbers en wandelaars. Het gebied heeft door de getijden een mengeling van zoet en zout water, wat een uniek gebied oplevert. Het kreeksysteem in dit gebied bestaat uit schorren, slikken, stranden en duinen. Het Zwin is ontstaan in de vroege middeleeuwen als zeearm, die nu alleen nog volloopt met zeewater wanneer het vloed is. De Belgische stad Damme was via het Zwin verbonden met de zee, inmiddels gaat de zee niet meer dan een paar honderd meter landinwaarts. Oorspronkelijk was deze zeearm 6 kilometer breed, nu kan men het Zwin oversteken bij eb. U staat slechts tot de knieën in het water en kunt op deze unieke manier de grens oversteken tussen Nederland en België! De grens loopt dwars door het Zwin, terwijl de grenspaal op Nederlandse bodem is neergezet in de duinen om het wegspoelen te voorkomen. Zowel in Nederland als in België kunt u terecht voor meer informatie over het gebied bij de betreffende bezoekerscentra.



Nieuwvliet-dorp

Het dorp heeft een kleine kern met enkele straten, waarvan de Dorpsstraat de belangrijkste is. Hier bevindt zich ook de Nederlands Hervormde Kerk uit 1659. De preekstoel, het doophek en een kroonluchter zijn uit de tijd van de stichting van de kerk. Tijdens de tachtigjarige oorlog heeft Nieuwvliet tijdelijk onder water gestaan, enkel de kerk was nog zichtbaar.
De Molen van Nieuwvliet uit 1850 is een stenen grondzeiler. Zij bevindt zich aan de Molenweg. Daarnaast heeft Nieuwvliet een beltmolen die tot 1954 als korenmolen heeft gediend. In 1959 is deze molen neergehaald. De molen is in 1980 gerestaureerd en sindsdien opnieuw in gebruik genomen door vrijwillige molenaars. De molens zijn eigendom van de Stichting Molen Nieuwvliet.
Aan de Mettenijedijk vindt u het restant van de Molen Luteyn uit 1859. Deze molen is een stellingmolen waarvan enkel de hoge romp is overgebleven. Deze molenromp staat sinds 2004 op de lijst van Rijksmonumenten.
Ook diverse boerderijen uit 1850-1900 zijn aangewezen als Rijksmonument.


Strand

Het strand van Zeeuws-Vlaanderen is het breedst bij Nieuwvliet Bad. Dat is ook meteen de reden dat Nieuwvliet Bad zo populair is bij families. Bij eb ontstaat er kleine slootjes met water dat heerlijk opwarmt in de zon. De campings, kampeerboerderijen en vakantieparken van Nieuwvliet Bad liggen veelal direct aan de duinen en het strand.


Natuur

Tussen het strand en de polders ligt het schorrengebied 'De Zwarte Polder'. Momenteel stroomt enkele malen per jaar zeewater dit gebied binnen. De combinatie van zout en zoet water zorgt voor een bijzondere vegetatie en veel vogels. De gemeente is bezig voor het schorrengebied een rechtstreekse aansluiting op de zee te realiseren. De zee kan dan vrijelijk deze zeearm in- en uitstromen waardoor een uniek gebied ontstaat met een unieke stroming. De Zwarte Polder wordt op deze manier teruggebracht in haar historische staat.