Strand

Op deze pagina vindt u informatie over het strand van en bij Nieuwvliet Bad.

Zeeuws-Vlaamse stranden

In de strijd om de titel 'Schoonste Strand van Nederland' scoren de Zeeuws-Vlaamse stranden hoog! De stranden van de Gemeente Sluis staan in de top 10 van schoonste stranden. Cadzand-Bad is onderdeel van de gemeente Sluis en heeft zeker haar steentje bijgedragen aan deze titel. Daarnaast wist Sluis in 2008 zelfs de 'Gouden Wimpel, te veroveren.




De Zeeuws-Vlaamse stranden zijn zeventien kilometer lang en tellen maar liefst vier badplaatsen: Breskens, Groede, Cadzand en Nieuwvliet. Het strand van Cadzand-Bad is het meest uitgestrekt van deze badplaatsen, ze is maar liefst 11 km lang. Net na de vloed ziet u overal mensen gebogen staan, speurend over het zand. De schatten uit de zee en op het strand zijn dan het beste te vinden. Schelpen in alle vormen, oesters met prachtige tekeningen, kleine zeediertjes en... hier en daar een haaientand! Het prachtige, uitgestrekte duinengebied met wandel- en fietspaden is erg geliefd bij en druk bezocht door natuurliefhebbers en sportieve recreanten. Ook het strand wordt drukbezocht, de zonminnende toeristen hebben meer dan voldoende ruimte op het uitgestrekte strand.

Cadzand is een gemoedelijke badplaats met allure. Bij eb wandelt u zo van het strand van Cadzand-Bad, langs natuurgebied 't Zwin, naar Knokke toe. Onderweg ontdekt u leuke cafeetjes en terrassen op de boulevard en op het strand. Let wel op het getij! Bij vloed kunt u niet via het strand terug van Knokke naar Cadzand, de Zwingeul is dan volgestroomd.


Waarschuwingsvlaggen

De strandwachten bij Cadzand-Bad hanteren een vlaggensysteem om aan te geven of zwemmen mogelijk is. Let daar goed op, vooral bij de overgang tussen eb en vloed kan de zee in de Zwingeul woest tekeer gaan.

De vlaggen die door de strandwacht worden gehanteerd, zijn de volgende:


Zwemmen toegestaan


Gevaarlijk zwemmen en gevaarlijk voor drijfvoorwerpen zoals luchtbedden en grote speelgoedbeesten


Zwemmen verboden


Verbod op drijfvoorwerpen


Kind vermist of gevonden


Blauwe vlag: Europees kenmerk voor schone en veilige stranden


Zeebrugge

Zwemmen is voor eigen risico. Als je de aanwijzingen van de strandwachten opvolgt, kan er eigenlijk niets gebeuren. Maar ben wel alert! De zee kan woest zijn in de onderstroom terwijl de bovenstroom kalm lijkt.

Mocht je te ver in het water in de stroom terechtkomen, doe dan het volgende:

  • blijf rustig

  • laat je meedrijven, zwem nooit tegen de stroom in;

  • zwem schuin naar de kant met de stroom mee;

  • blijf uit de buurt van pieren en paalhoofden;

  • volg altijd de aanwijzingen van de strandwachten.


Verdwaalpalen

Het strand en de zee zijn een paradijs voor de kleintjes. Ook voor wie even de weg kwijt is. In cadzand wandelen ze gewoon naar hun verdwaalpaal toe. Om de paar honderd meter staat er een dergelijke paal die hoog boven iedereen uittorent. De palen zijn duidelijk herkenbaar aan een tekenfiguur van de bekende tekenaar Dick Bruna, zoals het konijntje Nijntje en het Paard.

Bij een aantal strandposten kunnen kinderen een armbandje afhalen. Hierop worden de familienaam en een telefoonnummer genoteerd, zodat melding kan worden gemaakt wanneer een kind wordt gevonden.


Honden

Volgens de regelgeving van de gemeente Sluis geldt het volgende over (het aanlijnen van) honden: vanaf 1 mei tot 1 oktober, tussen 10.00u en 18.00u is het verboden honden los te laten lopen op het strandgedeelte tussen de Handelshaven te Breskens en de Westelijke gemeentegrens (nabij Cadzand).


Paalhoofden

Op de Zeeuwse stranden wordt gebruik gemaakt van de paalhoofden. Paalhoofden zijn de kenmerkende golfbrekers die uit de zee opdoemen. Paalhoofden zijn een soort dammen van stenen en basaltblokken waarop palen zijn bevestigd. De golfbrekers zijn aangelegd om de zee te breken zodat haar kracht afneemt en de kust behouden blijft.

Afhankelijk van eb of vloed staan de golfbrekers soms geheel of gedeeltelijk onder water. Voor zwemmers en baders kan dit gevaarlijk zijn, omdat zowel de palen als de stenen scherp kunnen zijn door aangegroeide schelpen. Zwemmers kunnen zich hier aan verwonden. Bovendien zorgen de golfbrekers voor een verandering in de normale stroming. Zwemmers worden daardoor als ze dichtbij komen, bijna altijd naar de palen toe getrokken. Let dus goed op als je in de buurt van de paalhoofden gaat zwemmen! Ook als de golfbrekers (gedeeltelijk) droogvallen kan dit risico's opleveren voor bijvoorbeeld wandelaars. De palen en stenen kunnen erg glad zijn, waardoor men kan vallen en zich ernstig kan verwonden aan de scherpe delen.

Bron: VVV Zeeland